top of page
atom[306].png
Mavi Yüzey

ÖZGEÇMİŞ

15 Ekim 1961'de Antalya’nın Korkuteli ilçesi Taşkesiği köyünde doğdu. ilkokulu Korkuteli Aleaddin İlkokulu'nda 1972'de, ortaokulu Korkuteli Ortaokulu'nda  1975'te, liseyi ise yatılı Akşehir Öğretmen Lisesi'nde 1978’de tamamladı. Aynı yıl girdiği Ankara Üniversitesi Fen Fakültesi Fizik Mühendisliği bölümünden 1982 yılında mezun oldu. Yüksek lisansını aynı bölümde 1985 yılında tamamladı. Askerlik görevini Muhabere Asteğmen rütbesi ile Kırıkkale Silah Fabrikasında askeri kalite kontrol uzmanı olarak 1986 yılında tamamladı. Doktorasını Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Fizik Mühendisliği Anabilim Dalında 1992'de Kaotik Dinamik Sistemler konusunda tamamladı.  

 

1984 yılında Ankara Üniversitesi Fen Fakültesi Fizik Mühendisliği Bölümünde asistan olarak başladığı akademik hayatına 1992’de Doktor, 1993’te Yardımcı Doçent, 1996’ da ise Doçent ünvanlarını alarak devam etti. Temmuz 2003’te Ankara Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Fizik Mühendisliği Bölümü Yüksek Enerji Fiziği Ana Bilim Dalında profesör olarak atandı.

 

Akademik hayatında dinamik sistemler, parçacık hızlandırıcıları ve ışınım kaynakları konularında ulusal ve uluslararası çok sayıda bilimsel makale ve bildiri yayınladı. 10 doktora, 31 yüksek lisans ve 119 mühendislik bitirme tezine danışmanlık yaptı. Mekanik, Dinamik Sistemler, Elektrik ve Manyetizma, Elektrodinamik, Parçacık Hızlandırıcıları, Parçacık Çarpıştırıcıları ve Işınım Kaynakları konularında lisans ve lisansüstü düzeyde dersler verdi. Dokuzunda yürütücü olmak üzere 18 farklı araştırma projesinde (AB, CERN, DESY, DPT, Kalkınma Bakanlığı, TUBİTAK, TAEK, BAP) yer aldı. Araştırma projeleri ve ikili anlaşmalar çerçevesinde CERN, DESY, SESAME, ILSF, BESSY, Euro XFEL, HZDR, SLAC, ANL ve JLab gibi hızlandırıcı merkezlerinde kısa süreli araştırmalarda bulundu.

Ülkemizde ilk ve tek olan Ankara Üniversitesi Hızlandırıcı Teknolojileri Enstitüsünün 2010-2015 yılları arasında kurucu müdürlüğünü yaptı. Kalkınma Bakanlığı desteği ile ve Üniversitelerarası işbirliği ile yürütülen “Türk Hızlandırıcı Merkezi” projesinin ilk üç aşamasında 1999-2017 yılları arasında proje yürütücülüğü görevinde bulundu. TAEK CERN Bilim Komitesinde ve Deneysel Parçacık Fiziği Ulusal Üst Kurulunda yer aldı. 

Fizik Mühendisleri Odası (FMO) Yönetim, Denetim ve Danışma Kurullarında yer aldı ve FMO Genel Sektreterliği görevinde bulundu. Türk Fizik Derneği (TFD) Ankara Şb. Yönetim ve Denetim Kurullarında yer aldı ve TFD Genel Kurul delegeliği yaptı. İki dönem Fakülte Kurulu üyeliğinde bulundu. TAEK-CERN Projeleri Danışma Komitesi Üyeliği ve Fizik Mühendisleri Odası (FMO) Fizik Mühendisliği Eğitimi Komisyonu Başkanlığı görevlerinde bulundu. Halen, Ankara Üniversitesi Fizik Mühendisliği Bölümünde ve Hızlandırıcı Teknolojileri Enstitüsünde öğretim üyeliği, Mühendislik Fakültesi Yönetim Kurulu üyeliği, Balkan Fizik Birliği (BPU) Board of Directors & Executice Committee Üyeliği ve CERN CLIC Projesi Collaboration Board üyeliği görevlerini yürütmektedir ve  FMO Onur Kurulu üyesidir. 

 

Türk Fizik Derneği Prof. Dr. Engin Arık Biliminsanı Ödülü (2010), American Physical Society Marschak Lectureship Award (2012) ve Türk Fizik Derneği Onur Ödülü (2017) sahibidir.

 

Evli ve bir kız babasıdır. 

 Ankara Üniversitesi Mühendislik     Fakültesi Fizik Mühendisliği Böl. &   Hızlandırıcı Teknolojileri Enstitüsü

312-2033457  yavas@ankara.edu.tr

     Akademik CV            SCOPUS        

Prof. Dr. Ömer YAVAŞ

  • Facebook Sosyal Simge
  • LinkedIn Sosyal Simge
  • Twitter
  • Instagram
%C3%83%C2%B6mer_hoca_pp_edited.jpg
bottom of page